PHP 7.4: Bijna een afgesloten tijdperk

PHP 7.4 krijgt momenteel alleen nog maar security fixes. Dit betekent dat er geen actieve ontwikkeling meer is en dat de focus momenteel meer op de nieuwere PHP versies ligt. Het core team van PHP ondersteunt PHP 7.4 tot 28 november 2022.

Deze tabel geeft duidelijk weer welke PHP versies ondersteunt worden door het core team van PHP.

Deze tabel geeft duidelijk weer welke PHP versies ondersteunt worden door het core team van PHP.

PHP 7.4 upgraden naar PHP 8.1

Iedereen wilt natuurlijk een veilige webapplicatie binnen zijn of haar organisatie, daarom is het verstandig om te upgraden naar PHP 8.1. Deze upgrade bevat dus twee stappen, van PHP 7.4 naar PHP 8.0 en van PHP 8.0 naar PHP 8.1.

De moeilijkste stap is van PHP 7.4 naar PHP 8.0. Hierin komen vaak een aantal onverwachte dingen naar voren, daarom is het verstandig om goed te testen. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van PHPUnit tests om zoveel mogelijk automatisch af te vangen.

Tijdens het upgraden van de PHP versie komen er waarschijnlijk ook een aantal "deprecated" functies tevoorschijn als een warning. Los deze direct op en maak tijdens het upgraden ook gebruik van de documentatie op php.net. Er is namelijk altijd een upgrade guide te vinden, zodat je als developer weet waar je op moet letten.

Na de software aanpassingen is het tijd voor testen

Onderschat het belangrijkste deel van de upgrade niet en dat is het daadwerkelijk testen van je webapplicatie. Developers hebben de eerste grote slag gemaakt in de code. Zoals eerder beschreven is het verstandig om gebruik te maken van unit tests. Sommige bedrijven hebben de luxe om nog grotere tests te draaien en maak daar dan ook vooral gebruik van.

Zodra het testen is afgerond kan de DevOps persoon aan de slag om PHP te upgraden. Bij voorkeur doe je dit in een omgeving waarin je snel kunt terugschakelen naar PHP 7.4, mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.

Monitoren van de update

Als alles is afgerond qua ontwikkeling en live gang, is het verstandig om je bedrijfskritische gegevens en statistieken in de gaten te houden. Zie je iets vreemds? Ga dan op onderzoek uit of dit wellicht gerelateerd is aan de PHP upgrade.

Geschreven door: Peter van Wilderen Tags: PHP development

Volgende artikel »

Cookies helpen ons bij het leveren, beschermen en verbeteren van onze producten en diensten. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.